berkarya itu indah

berkarya itu indah

Wednesday, September 25, 2013

Sekali Lagi

 
 
Semalam saya dikunjungi seorang Penulis kecil molek. Beliau datang dengan janjinya. Habis janji dilunaskan. Sebuah novel tulisan beliau dan satu pek kopi o sebagai cenderamata. Wah, asyik sekali. Ketika bersama-sama beliau, dititipkan pesan-pesan indah yang membugar idea.
 
"Hasni Jamali yang manis,
banyak hal-hal besar bermula daripada hal-hal yang kecil dan sederhana.
Oleh itu, jangan berhenti meneruskan sesuatu meski kecil dan sederhana." (Cik Puan yang menyintai hujan)
 
 

Hati jadi bersih. Sungguh saya amat rindu untuk menulis sajak, cerpen dan pelbagai genre lagi seperti selalu. Alasan demi alasan saya dibasuh hingga direndamkan kembali dalam pewangi kata, kata-kata semangat untuk saya tidak berkira dengan rasa malas, rasa penat dan rasa tidak yakin.

Sungguh, setelah lama menyepi dalam bidang penulisan ini, sememangnya agak sukar untuk mencoret pena kembali. InsyaAllah, selepas ini moga catatan yang ditinta berkat Ilahi membawa saya bersama-sama semangat baru yang lebih kental dan cerdas sekali lagi!

Seperti artikel di atas, "Perluas Penulisan Sastera Kanak-kanak"... saya suka dan saya teruskan membaca tanpa saya tahu ada nama pengarangnya. Dan apabila tamat membaca, oh ya! Rupanya Cikgu Helmi yang menulis. Sungguhlah, Allah Maha Pengasih dan Penyayang. DIA kasih dan sayang kepada saya dengan menemukan sebuah artikel yang indah dihadam ini sebagai pemangkin semangat untuk menulis sekali lagi!

 
Terima kasih Allah.

1 comment:

  1. Terima kasih kerana sudi membaca artikel kecil ini. Sekadar perkongsian saja.

    Kata-kata daripada saya, teruskan menulis walaupun sedikit. Jika tidak berganjak dari penulisan sedia ada, beralihlah ke penulisan lain seperti cerpen, novel, puisi mahupun artikel. saya yakin dengan cara ini kita mampu menyuburkan semangat untuk menulis. Jangan persia-siakan bakat yang ada.

    ReplyDelete

Bicara madahmu mengerat ukhwah,...Terima kasih :)

About Us

Bila terbitnya bicara, hati mula pasrah, untuk luahan terindah, segalanya diserah…Moga jiwa turut merasa, tentang hati yang mula bercerita.

Teguh pada kata hati, cekal pada kata akal…akan setia pada janji, untuk diri, dia dan semua. Moga ada sinar, pada setiap karya yang terlahir dari jiwa dan rasa. Hanya kerana DIA.

Titip kasih daripada teman blogger

Titip kasih daripada teman blogger
Tanda hati daripada Cik Amy Sense, tQ!!!

Gapaian CIta

Gapaian CIta

Impian Kan Terlaksana

Impian Kan Terlaksana
Barisan melakar cita

Pages