berkarya itu indah

berkarya itu indah

Wednesday, September 26, 2012

1. BENGKEL: AWAL PERJALANAN

15 september yang lalu, angin rindu untuk berbengkel membawa saya ke Hang Tuah City Hotel, Melaka. Di sana, saya tiba awal satu hari sekitar jam 8 malam. Menanti teman penulis, Nurul Farehah di Melaka Central. 

           Memandang sekeliling dengan perasaan baru, saya jadi teruja dan bersyukur. Syukur kerana perjalanan selamat dan lancar. Namun, yang masih tersimpan diingatan: sempat saya merayu kepada pemandu/ pihak bas untuk tidak memulakan perjalanan lagi. Berpandukan kepada no. telefon yang tertera pada tiket bas, saya pun menelefon pihak tersebut. Akibat jalan 'jam' semua jadi haru! sebelum ke sana, saya sempat bekerja seperti biasa. Namun, kami masih gerak awal... takdir Allah amat indah. Kerana 'bijak' merayu, akhirnya bas ke Melaka masih ada. Syukur! :) 


"Kita cuba untuk sampai, kalau ada bas lagi kat sana, adalah rezeki along nak berbengkel..." Nasihat ayah dan emak masih bugar di kotak minda.

            Kami tiba di terminal bas pada jam 6.08 minit petang. Sepatutnya bas sudah bertolak 8 minit yang lalu. Dengan izin Allah, saya sampai di Melaka Central dengan pengalaman yang baru. Senyum :)

            Dipendekkan cerita, saya menginap di rumah Nurul. Alhamdulillah keluarganya menyambut kedatangan saya dengan seadanya. Terima kasih Nurul, Arif, makcik, dan seluruh keluarganya yang baik hati dan pemurah. Moga Allah lipatgandakan rezeki kalian. amin.

              Banyak cerita yang berlaku sepanjang tiga hari saya di Melaka. Namun, yang saya beratkan masih berlegar tentang soal hati. Amat tidak saya jangkakan, sikap saya di sana sungguh celaru. Mungkin kerana sudah lama tidak mengembara bersendirian. Jadi idea sangat kaku dan kadang-kadang banyak hal gembira saya lepaskan. 

            semua ini merupakan pengajaran buat saya agar lebih bersedia pada masa-masa akan datang. Betul tak? 

 *akhir kalam, akan saya titipkan sedikit sebanyak nota yang saya peroleh ketika berada di bengkel PENULISAN SKRIP DRAMA TV, FILEM DAN TEATER ini ya! Terima kasih :)

2 comments:

  1. Seronoknya, lepas ni boleh tulis skrip pula ya Cik Hanna.

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah, seronok dan itulah hajatnya...selepas berbengkel kita aplikasikan ilmu kepada bentuk karya pula. :)

    ReplyDelete

Bicara madahmu mengerat ukhwah,...Terima kasih :)

About Us

Bila terbitnya bicara, hati mula pasrah, untuk luahan terindah, segalanya diserah…Moga jiwa turut merasa, tentang hati yang mula bercerita.

Teguh pada kata hati, cekal pada kata akal…akan setia pada janji, untuk diri, dia dan semua. Moga ada sinar, pada setiap karya yang terlahir dari jiwa dan rasa. Hanya kerana DIA.

Titip kasih daripada teman blogger

Titip kasih daripada teman blogger
Tanda hati daripada Cik Amy Sense, tQ!!!

Gapaian CIta

Gapaian CIta

Impian Kan Terlaksana

Impian Kan Terlaksana
Barisan melakar cita

Pages