berkarya itu indah

berkarya itu indah

Tuesday, September 11, 2012

Beri Makna: SEMANIS GADIS BERBAJU KURUNG

Assalamualaikum, moga sihat bugar semuanya ya! :) 

Masih beraya lagikah anda? Pasti seronok hari raya tahun ini kan...

Tak mahu buang masa, entri ini ditulis untuk memberi makna kepada sebuah tulisan seorang penulis bernama Mohd Helmi Ahmad. Cerpen SEMANIS GADIS BERBAJU KURUNG hasil karangannya tersiar dalam majalah Mingguan Wanita edisi Hari Raya dan Merdeka. Gambar hadapan ialah gambar Penyanyi Malaysia No. 1 iaitu Datuk Siti Nurhaliza.

Membaca cerpen ini memperlihatkan saya sedikit kelainan dari segi olahan gaya bahasa yang LEBIH LEMBUT, adakalanya terasa olahan gaya bahasa ini terlalu hiperbola apabila membandingkan sesuatu perkara dengan perkara lain. Tapi, perbandingannya masih logik dan amat indah untuk dicerna. Pembacaan jadi selesa dan laju sahaja memasuki ruang minda.

Jalan ceritanya nampak santai dengan tema mempertahankan baju kurung dalam kalangan masyarakat Melayu. Dan sesekali diselit adegan watak utamanya mempertahankan pemakaian baju kurung yang melambangkan kesopanan dan kelembutan wanita Melayu. Watak Aku melatari cerpen ini menampakkan kekuatan perjalanan cerita kerana ia lebih seperti membaca diri sendiri.

Dalam pembacaan saya, kadang2 tergelak kecil sebab saya suka dengan beberapa dialognya. Membaca dialognya ini seperti mengingatkan saya kepada dialog-dialog klise dalam drama Melayu. Misalnya: (Dialog ini antara Amira dan aku. Ketika ini Amira memberi amaran kepada Aku agar tidak mengganggu teman lelakinya, sedangkan Aku tidak langsung berminat untuk mengganggu Akmal Hakimi.)

"Eh, budak kampung ini pun ada sekali. Baguslah kalau macam itu. Aku hendak bagitau kau awal-awal yang Akmal Hakimi ini kekasih aku. Jadi kau jangan gatal-gatal hendak mengurat dia pula. Kalau aku dapat tahu kau cuba bermain mata dengannya, siap kau aku kerjakan." 

Cerpen ini juga menggambarkan betapa kukuh dan kuatnya hati Aku apabila dia dilamar kembali oleh Akmal Hakimi. Baguslah begitu. Bagi saya penulis lelaki ini adil dalam menyampaikan jalan cerita yang mahu diketengahkan. Seorang gadis yang bukan sahaja kuat mempertahankan baju tradisional orang Melayu tetapi tetap gagah mempertahankan maruah diri daripada menerima godaan Akmal Hakimi yang dia sendiri tahu sedang berkasih dengan Amira.

Di akhir cerita beberapa kejutan kecil diselitkan penulis. Saya turut berasa kagum apabila mendapat tahu (ketika membaca) bahawa Amira kini sudah berubah menjadi gadis yang baik, setelah dia menjadi mangsa rogol. Oh sebab itulah Akmal tidak mahukan dia pada awalnya. Tetapi Akmal reda atas segala yang ditakdirkan Tuhan kepadanya. Dia tidak seharusnya membiarkan Amira keseorangan di kala dia ditimpa malang. Mereka akhirnya bernikah dan melayari bahtera rumahtangga dengan aman. Amira juga sudah mula mencuba-cuba untuk memakai baju kurung. 

"Berbaju Melayu busana indah, moga kekal di hati dan minda akan keindahan diri dalam dan luar semua wanita. Wanita Melayu khususnya." (Hasni Jamali, 11092012)

Terima kasih Mohd Helmi Ahmad, semoga terus menulis yang terbaik lagi ya!  

 


2 comments:

  1. Salam, Cik Hanna. Terima kasih atas penerbitan entri ini. Rasa sangat terharu. Masih ada rakan yang sudi membaca dan mengulas cerpen saya.

    ReplyDelete
  2. Wasalam cikgu Helmi. :) karya yang baik pasti ada pengikutnya kan. teruskan menulis ya!

    ReplyDelete

Bicara madahmu mengerat ukhwah,...Terima kasih :)

About Us

Bila terbitnya bicara, hati mula pasrah, untuk luahan terindah, segalanya diserah…Moga jiwa turut merasa, tentang hati yang mula bercerita.

Teguh pada kata hati, cekal pada kata akal…akan setia pada janji, untuk diri, dia dan semua. Moga ada sinar, pada setiap karya yang terlahir dari jiwa dan rasa. Hanya kerana DIA.

Titip kasih daripada teman blogger

Titip kasih daripada teman blogger
Tanda hati daripada Cik Amy Sense, tQ!!!

Gapaian CIta

Gapaian CIta

Impian Kan Terlaksana

Impian Kan Terlaksana
Barisan melakar cita

Pages