berkarya itu indah

berkarya itu indah

Monday, September 6, 2010

Cinta dan Sayang kerana Allah

mengharapkan kasih, cinta dan sayang yang sejati bukan mudah. Ianya perlu diusahakan dengan jitu dan bersungguh-sungguh.

Apabila hanna mula menyebut tentang kasih, cinta dan sayang pastinya hati ini berbunga-bunga untuk bertemu insan-insan yang dapat memberinya dengan ikhlas dan sejati. Ya, harapan itu penting untuk kita usaha mendapatkannya. Umpama cita-cita yang selalu kita harapkan untuk masa hadapan. Usaha yang kuat perlu untuk menggapainya.

Cinta untuk hanna, selalu hanna harapkan (usahakan) untuk mendapat cinta yang normal. Makna normal di sini ialah cinta yang tak perlu dikongkong kerana sayang. Adakalanya kerana terlalu sayang, pasangan akan menjadi seorang yang terlalu mendesak hingga semuanya dikawal rapi. Perbuatan ini merimaskan. Sungguh.

Cinta untuk hanna, janganlah kerana nafsu semata-mata. hanna letakkan ayat ini berdasarkan pengalaman. Ish, nauzubillah. Janganlah pandang wanita ini hanya dengan pandangan nafsu semata-mata. Jadi lelaki, mestilah lelaki yang melindungi. Melindungi kaum hawa, bukan menghantui kami.

Sesungguhnya, hanna selalu harapkan cinta, kasih dan sayang yang datang Lillahitaala...segala-galanya kerana Allah. Dengan harapan itu, kita boleh menjaga adab semasa mencintai dan menyayangi agar tidak melukakan dan dilukakan. Dan selalu mengharapkan keberkatan atas setiap perhubungan yang dijalin erat.

cinta, kasih dan sayang ini bukan hanya sekadar pasangan kekasih tetapi semua jenis hubungan pun. Antara famili, teman-teman, saudara-mara dan masyarakat lainnya. Moga setiap hubungan ini diberkati oleh Allah selalu. Amin.

Jika berakhir hubungan dengan perpisahan, maka mengertilah hati bahawa dia bukan untuk kita. Dan rencana ini, hanya Allah yang mengerti yang suatu hari nanti bakal kita perolehi hikmahnya.

hannaJohan.

No comments:

Post a Comment

Bicara madahmu mengerat ukhwah,...Terima kasih :)

About Us

Bila terbitnya bicara, hati mula pasrah, untuk luahan terindah, segalanya diserah…Moga jiwa turut merasa, tentang hati yang mula bercerita.

Teguh pada kata hati, cekal pada kata akal…akan setia pada janji, untuk diri, dia dan semua. Moga ada sinar, pada setiap karya yang terlahir dari jiwa dan rasa. Hanya kerana DIA.

Titip kasih daripada teman blogger

Titip kasih daripada teman blogger
Tanda hati daripada Cik Amy Sense, tQ!!!

Gapaian CIta

Gapaian CIta

Impian Kan Terlaksana

Impian Kan Terlaksana
Barisan melakar cita

Pages