berkarya itu indah

berkarya itu indah

Thursday, July 15, 2010

Cinta Fandy dan Kak Tiz! (hikmah)

Kertas ini masih kosong. Putih bersih. Pen sebatang berwarna biru, masih lagi terletak kemas di sisi kertas kosong itu. Matanya berair. Masih belum kering.

"hanna, kenapa ni? Sudah-sudah lah tu." Lembut suara Kak Tiz cuba menyeru semangat. hanna masih layu menahan lara.

"Kak..." Tak terlahir rasanya sepatah kata.

Malam itu, Kak Tiz kejap meriba pembaringan. Mak Cik Rani turut melepas tangis bersama. Belaian penuh kasih itu sedikit menyelesakan perasaan.

Lagu "Jangan Bersedih" nyanyian Anuar Zain berkumandang. Emosi disambut terus dengan tangisan. Paling sayu...paling haru.

Ketenangan menyelubungi diri. Kasih Kak Tiz, Mak Cik Rani dan Fandy buat hanna sungguh-sungguh mahu tabah. Pesan Fandy sebelum ke tempat kerja kepada Kak Tiz, "Tiz sayang, biarkan hanna lena dan rehat. Ingat pesan abang. Jaga dia ya. Perasaannya, Tiz isikan dengan penuh kasih sayang. Kasih pada Tuhan kasih pada agama. Jangan biarkan dia larut dalam perasaan kecewanya itu, ya. Abang tahu, Tiz memang berkebolehan macam tu." Dalam bisikan Fandy dan Kak Tiz di birai katil, titipan bermakna itu buat hanna rasa mahu titiskan air mata. Namun, ditahan kepiluan kerana hanna tahu itu sebenarnya kasih sayang antara mereka yang perlu ditatang sebagai penguat rasa cinta.

hanna bangga punya sahabat seperti mereka. Walaupun ragam hidup penuh gurauan dan senda, namun sifat romantis yang tersisip rapi antara Fandy dan Kak Tiz amat menyentuh hati. Kasih sayang mereka bertambah seri semenjak bergelar suami isteri. Syukur, jodoh mereka berpanjangan hingga ke jenjang pelamin. Leraian bisikan disapa ucapan salam daripada pasangan bahagia itu.

Pagi yang sama, hanna ke kamar mandi melepas tangis yang panjang. Moga segala resah terus pudar dan sirna. Membayangkan pengorbanan keluarga yang mendamaikan hati, membayangkan teman-teman yang membangkit semangat di sisi dan membayangkan kekasih yang setia menadah kasih. Paling penting, hanna capaikan ingatan pada ingatan dan pesanan Fandy, "hidup ini hanya untuk Allah. Kerana Allah, jalani hidup ini sebaiknya. Dugaan dan cabaran itu penguat jalan hidup kita di dunia, supaya akhirat nanti kita berbekalkan segala keimanan dan kesabaran yang kita amalkan bersama dugaan yang diberi-Nya. Tabah ya. Usaha dan doa. Bahagia menyusul walau kita dilanda duka. InsyaAllah." Tazkirah ini Fandy titipkan selepas kami berjemaah Isyak minggu lalu. Sungguh, ia amat mendamaikan dan menjadi ingatan buat hanna.

Satu jam melepas tangis, Kak Tiz datang menghulur bahunya. Di situ juga hanna melepas baringan. Kak Tiz menyampaikan amanat Fandy supaya hanna sentiasa tabah hadapi dugaan. Kasih sayang dan cinta mereka buat hanna terpengaruh untuk senyum semula.

"Alhamdulillah." Kak Tiz menyapu air mata bahagia yang tertitis sempurna. Mak Cik Rani datang mendekat. Duduknya rapi bersebelahan. Tangan kanannya mengusap lembut pipi hanna.

"Baguslah. Jangan menangis lagi. Lepaskan dia pergi dengan baik. Lepaskan dia pergi dengan doa tulus dari hanna. InsyaAllah, suatu masa nanti akan hanna temui sebaik dia. Ya." Tutur ini buat hanna terharu lagi. Air mata gembira mengalir lagi.

"Biarlah air mata itu mengalir semahunya. Yang pasti, hanna boleh leraikan resah. Tapi ingat, berpada-pada ya. Kalau tidak, jadi Kasim Selamat pula nanti."

"Abang dah pulang?"

"Hmm, tertinggal kunci kereta. Itulah, melayan tangis hanna sampai abang terlupa kunci ni."

Kami melerai tangis dengan ketawa. Fandy sememangnya bijak menyusun senda. Kak Tiz menyusul dari belakang Fandy. Menghantarnya ke pintu, dan bersalam sekali lagi. Pandangan yang damai itu disapa kucupan lembut Fandy pada dahi Kak Tiz. Kucupan seorang suami yang romantis.

"hanna, jangan bersedih lagi..." Suara itu jauh pergi membawa ilusi sepi. Tinggal bersama bait kata lagu yang santun menyusun makna di kalbu.Kekasihku
Jangan bersedih lagi
Keringkanlah titisan air mata di pipi(mu)
Kekasihku
Tabahkan hatimu
Sekalipun tak pernah terduga
Halangan yang melanda
Melenyapkan
Impian bersama
Jangan dikesali
Atas apa yang terjadi
Mungkin rahmat sebaliknya
Membuahkan bahagia
Kekasihku
Aku tahu
Kita sama saling percaya
Tidak pernah
Ada dusta
Kasih antara kita
Jangan berduka (kekasihku)
Jangan berdendam pada sesiapa
Bersabarlah
Menerima
Segala-galanya dengan redha

( bridge )
Mungkin suatu hari
Kita akan bersama lagi
Aku masih mengharap
Segalanya kan
Berulang semula

( korus )
Kekasihku
Aku tahu
Kita sama saling percaya
Tidak pernah

Ada dusta
Kasih antara kita
Jangan berduka (kekasihku)
Jangan berdendam pada sesiapa
Bersabarlah
Menerima
Segala-galanya dengan redha

No comments:

Post a Comment

Bicara madahmu mengerat ukhwah,...Terima kasih :)

About Us

Bila terbitnya bicara, hati mula pasrah, untuk luahan terindah, segalanya diserah…Moga jiwa turut merasa, tentang hati yang mula bercerita.

Teguh pada kata hati, cekal pada kata akal…akan setia pada janji, untuk diri, dia dan semua. Moga ada sinar, pada setiap karya yang terlahir dari jiwa dan rasa. Hanya kerana DIA.

Titip kasih daripada teman blogger

Titip kasih daripada teman blogger
Tanda hati daripada Cik Amy Sense, tQ!!!

Gapaian CIta

Gapaian CIta

Impian Kan Terlaksana

Impian Kan Terlaksana
Barisan melakar cita

Pages